روستای کندوان

روستای کندوان

معروف ترین روستای صخره ای جهان در تبریز

تا حالا اسم روستاهای زیادی به گوشت خورده که هر کدوم در یک منطقه جغرافیایی خاص، وجود داشتن. اما در این قسمت می خوام یه روستایی رو بهت معرفی کنم که تو رو شگفت زده می کنه! روستایی که شاید مثل اونو هرگز ندیده باشی.

روستای صخره‌ای کندوان در تبریز و اسکو، یک منطقه کوهستانی سرد و صخره‌ای و خشنه! آب و هوای روستای کندوان در اکثر مواقع سال سرده، اما مردمش سخت کوشن و با این شرایط آب و هوایی به خوبی سازگار شدند. این روستا یکی از مشهور ترین مناطق آذربایجان شرقی است.

شاید از خودت بپرسی که مردم روستای کندوان تبریز چطور توی این شرایط سخت و سرما زندگی می کنند؟! خوب اگه با من در تیم تحقیقاتی فارا گشت همراه باشی، برات توضیح میدم که تو این روستا چه خبره و چه چیزهایی رو قراره ببینی.

روستای کندوان تبریز شما رو حیرت زده می کنه

روستای کندوان کجاست؟

روستای کندوان کجاست؟

یکی از روستاهای آذربایجان شرقی که در نزدیکی های شهر تبریز و در دامنه کوه سهند قرار گرفته، خونه هایی داره که در دل کوه کنده شده و شکلش مثل کندوی زنبور عسله! خیلی جذاب و دیدنیه.

به این منطقه میگن روستای صخره ای کندوان. فاصله کندوان تا تبریز حدود 60 کیلومتر است که با ماشین بین 45 دقیقه تا یک ساعت زمان می برد تا به آن جا برسی. این روستا با شهر اسکو نیز 18 کیلومتر فاصله دارد.

هر کدوم از مسافران و گردشگران که در تور تبریز و کندوان با فارا گشت به استان آذربایجان شرقی سفر می کنن، خیلی علاقه دارن که این روستای صخره ای رو از نزدیک ببینن. خونه های روستا درست در داخل صخره ها ساخته شده؛ یعنی می تونیم بگیم که این روستا از خونه های سنگی تشکیل شده.

تاریخچه روستای کندوان تبریز

تاریخچه روستای کندوان تبریز

طبق شواهدی که از تاریخ به دست اومده، اولین کسانی که به منطقه سنگی کندوان وارد شدن، اهالی یک روستا بودند که اسمش حیله ور بوده.

این روستا در فاصله دو کیلومتری از کندوان قرار داشته و علت این که اهالی اون روستا به اون قسمت رفتن، این بوده که در قرن هفتم هجری، مغول ها به ایران و به سرزمین های این منطقه و اطرافش حمله کرده و شروع به قتل و غارت در شهرها و روستاها کردند.

این مردم برای این که از دست ارتش مغول نجات پیدا کنن به سمت کوهستان حرکت می کنند و اونجا شروع می کنن به ساختن خانه و پناهگاه. چون آب و هوای کوهستان خیلی سرد بوده و بادهای سرد می وزیده، مجبور میشن که خونه های سنگی در دل صخره ها برای خودشون بسازن.

 

معماری روستای کندوان و خانه های صخره ای

معماری روستای کندوان

معماری هایی که در این روستا درون صخره ها وجود داره، چیزی شبیه دوک یا هرمه. این طراحی، یک معماری اولیه حساب میشه. مردم این روستا وقتی که به داخل صخره ها پناه بردن فهمیدن که باید خونه های خودشون رو در دل کوه ایجاد کنن؛ بنابراین شروع کردن به تراشیدن صخره ‌ها.

بافت قدیمی این روستا جزو قدیمی ترین روستاهای ایران هم دسته بندی میشه. البته این مکان تاریخی هم مثل بقیه مکان های تاریخی ایران در معرض خطره و اگر که دقت نکنیم ممکنه که این روستا رو نابود کنیم.

در اصل خانه های صخره ای این روستا از بقایای آتشفشان سهند ساخته شده اند. البته خوبه بدونی که این بقایا به صورت لایه لایه روی هم انباشته شده و صخره های زیبایی را به وجود آورده. این منطقه یکی از جذاب ترین و عجیب ترین روستاهای صخره‌ای در تمام جهان حساب میشه.

طبق نظریه سایت های مرجع مثل ویکی پدیا، نمونه های تقریبا شبیه به آن، در کابادوکیه ترکیه و داکوتا آمریکا کشف شده است. اما جالب این جاست که در دو شهر اسم برده شده کسی زندگی نمی کند. ولی در کندوان حدود 117 خانوار در حال زندگی هستند.

خانواده هایی که داخل این خونه ها زندگی می کنن تمام امکانات لازم رو برای خودشون، خانوادشون و حتی حیواناتی که پرورش میدن فراهم کردن. وقتی که داخل روستا میشی یه شیارهایی رو می بینی که در حقیقت همون کوچه های روستا هستن که باید از آن ها عبور کنی.

معماری خونه های سنگی که داخل کوه کنده شده خیلی عجیب و البته جذابه. فصل زمستان که هوای بیرون سرد میشه، داخل این خونه ها گرمه و برعکس؛ وقتی که فصل تابستون، هوای بیرون گرمه، داخل خونه ها خنکه! ساختار سنگی این خونه ها باعث شده که تو فصل‌ های مختلف سال، درجه حرارت بیرون با داخل برعکس هم باشه. علت اسم گذاری این روستا هم برای اینه که شکل این خونه ها مثل کندوی زنبور عسله، بنابراین بهش می گن روستای کندوان!

باستان شناسان، این خونه‌ های سنگی را بررسی کردن و فهمیدن که این روستا قرن ها پیش ساخته شده؛ یعنی قدمت روستای کندوان بر می گرده به چیزی حدود دوره‌ های پیش از اسلام.

ارتفاع بعضی از این صخره ها به بیشتر از ۴۰ متر می رسه که در آن ارتفاع، خونه‌ ها، آغل و انبار، ساخته شده و از همه عجیب تر این که، مردم دارن این جا زندگی می کنن. چشمه آب معدنی طبیعی هم از بین صخره ها جریان داره که خود همین مورد، باعث شده یکی از جاذبه‌ های ویژه گردشگری منطقه شکل بگیره. از طرفی هم این چشمه خواص درمانی نیز دارد.

گرچه دیوارهای سخت و سنگی خونه های روستای کندوان سرد و خشنه اما وقتی وارد آن ها می شودی، یه احساس امنیت خاصی رو حس می کنی.

شغل مردم روستای کندوان در آذربایجان شرقی

شغل مردم کندوان در تبریز

همان طور که اشاره شد، روستای صخره‌ ای کندوان به عنوان یکی از بهترین جاهای دیدنی تبریز، در کوهستان های سهند قرار گرفته که یک منطقه ییلاقی محسوب میشه. مراتع این روستا خیلی سر سبزه و عشایر، اونجا رفت و آمد می‌ کنن.

شغل اصلی مردم روستا، دامداری، کشاورزی و باغ داریه و از این راه ها امرار معاش می کنند. در کنارش تولیدات محصولات لبنی و زنبورداری برای تولید عسل خالص و طبیعی هم وجود دارد.

البته فقط به این ها ختم نمی شود، بلکه زنان این منطقه صنایع دستی زیبایی هم درست می کنن. انواع گلیم، جاجیم و شال های رنگی رو خودشون تولید می کنن و درآمدی از آن به دست می آورند.

 

آداب و رسوم مردم روستای صخره ای

آداب و رسوم مردم در کندوان

مردم روستای کندوان در تبریز هم مثل بقیه روستاها آداب و رسوم خاصی دارن و جشن های تابستانی و زمستانی برگزار می کنن. مثلاً جشن مخصوص شب چله دارن؛ چهارشنبه سوری برگزار میکنن و دعای باران می خونن.

بنابراین می تونی تو فصل زمستون هم یه سری به این منطقه بزنی و این جشنواره ها را از نزدیک نگاه کنی.

اگر هم مسافر این منطقه در ایام نوروز باشی، یکی از جالب ترین برنامه های محلی را تجربه خواهی کرد: گاهی در ایام نوروز از محصولات و صنایع دستی خودشان نمایشگاهی بر پا می کنند تا مراسم عید با شور و شوق بیشتری همراه باشد.

 

سوغات روستای کندوان

سوغات روستای کندوان

سوغاتی هایی که می توانی در سفر به این روستا خریداری کنی: عسل ‌طبیعی، انواع لبنیات، آجیل، خشکبار و صنایع دستی مثل جاجیم، گلیم، شال و روسری، هنرهای چوبی و حتی شیشه گری های سنتی است.

در کنارش اگر در فصل تابستان به این منطقه سفر کنی می توانی انواع میوه های طبیعی فصل را امتحان کنی.

از طرفی، مردم روستا خوراکی های خوشمزه ای می پزند. کوفته محلی و آبگوشت محلی به همراه باقلاپلو با ماهیچه که از سبزی های محلی تهیه شده حتماً تو رو جذب می کنه.

بنابراین با سفر به کندوان می تونی خوراکی های خوشمزه و تکرار نشدنی را برای خودت به عنوان سوغاتی شخصی بخری و میل کنی.

 

جاذبه های گردشگری روستای صخره ای کندوان

جاذبه های گردشگری روستای کندوان

در قسمت های قبلی برات گفتم که خود معماری و طراحی روستای کندوان و ویژگی های طبیعی اطرافش باعث میشه که مسافران و گردشگران به این منطقه سفر کنند. اما یه چیز دیگه هم توی این روستا ساخته شده که در تمام جهان شهرت داره. اگه بری اونجا یه هتل صخره ‌ای بزرگ می بینی که اسمش هتل لاله کندوان است. این هتل در کل جهان، رتبه سوم را گرفته و یه هتل صخره ای ویژه محسوب میشه.

تعجب می کنی اگه بهت بگم باید چند ماه قبل، اتاق های این هتل رو رزرو کنی، وگرنه اتاق خالی نمی تونی پیدا کنی! و مجبور میشی که تو طبیعت یا خانه های بوم گردی بمونی. برای ساخت این هتل سنگی بیشتر از ۸ سال زمان گذاشته شده تا کارگران بتونن صخره ها رو تراش بدن و این شکلی رو که خواهی دید، بسازن.

اطراف ساختمان هتل روستای کندوان، صخره های پرشیبی داره و از همه مهمتر، پوشش گیاهی که اون منطقه رو پر کرده خیلی جذاب و سرسبزه. خاک روستا هم خیلی حاصل خیزه. پوشش گیاهی اون منطقه از رودخانه اسکو تغذیه می کنه. جریان رودخانه و شاخه هاش که به این سرزمین ها جاری میشه، چشم اندازهای طبیعی زیبایی را به وجود آورده.

به سمت شمال غربی کوهستان که بری، ارتفاعات سلطان داغی را می بینی. این ارتفاعات در گذشته خاصیت آتشفشانی داشتن که البته حدود ۱۰ میلیون سال پیش بوده و الان فعالیتی نداره. جاذبه های گردشگری زیادی اطراف این کوهستان وجود دارد؛ مثلاً مقبره ای که متعلق به فردی به اسم سلطان حسام الدین فرقد بوده.

سمت شمال روستای صخره ای کندوان تبریز، خیلی خوش آب و هوا هست و یکی از زیباترین منطقه های کوهستان سهند به شمار میره. اونجا می تونی هم چشمه آب معدنی ببینی، هم نهر جاری.

هم چشمه و هم نهرش خواص درمانی داره و برای کلیه بسیار مفید است. خلاصه این که اگه به روستای کندوان بری، از هر جهت می تونی در دل طبیعت گردش کنی و لذت ببری. پس از دو سه روز فکر کنم که به سختی بتونی از این جا جدا بشی!

به قول سایت tourismontheedge جاذبه های این روستا فقط به طبیعت سر سبز و ساختمان های صخره ای ختم نمی شه، یکی از بهترین جاذبه های گردشگری در این روستا لذت چشیدن طعم لبنیات تازه و اصل و عسل طبیعی است که محاله مزه های آن ها رو از یاد ببری.

 

همراهی با تور کندوان فارا گشت

خانه های صخره ای در کندوان

اگه به کوهنوردی و طبیعت گردی علاقه داری حتماً منظره های روستای کندوان در تبریز برای تو جذابه. اگه در فصل زمستان میری اونجا، لباس گرم با خودت بردار و اگه تو فصل تابستون میری، حتماً عینک آفتابی داشته باش و کرم‌ ضد آفتاب هم دنبالت باشه.

کلا سفر کردن به کوهستان سهند در فصل بهار و تابستان جذاب تره، چون تمام پوشش های گیاهی اونجا سرسبزه و تو واقعاً از تماشای آن ها لذت می بری. برای گردش در این ارتفاعات، تورهای گردشگری و کوهپیمایی برگزار میشه که اگه علاقمند باشی می تونی در آن ها هم ثبت نام کنی.

منطقه روستای تاریخی کندوان تبریز هم مثل بقیه مکان های تاریخی ایران در معرض خطره. رفت و آمد خودروها و آلودگی های محیط زیست باعث شده که این مناطق روز به روز وضعیت بدتری پیدا کنه. البته مردم روستا خیلی سعی می کنن که ظاهر اون رو سالم تر نگه دارن اما مسئولین و خودِ گردشگران هم باید دقت بیشتری داشته باشن. جالبه بدونی که یک نمونه روستای صخره ای هم در کرمان داریم به اسم روستای دستکند میمند که آن هم در نوع خودش کم نظیر است. البته معماری و شیوه زندگی مردم در آن جا خیلی با کندوانی ها تفاوت دارد که دیدار از آن هم، خالی از لطف نیست.

حتماً تا حالا متوجه شدی که تماشای منطقه کوهستان سهند به خصوص روستای تاریخی کندوان چقدر می تونه جذاب و هیجان انگیز باشه! اگه این منظره را از نزدیک ببینی حتماً بیشتر از عکس ها و گفته های این مقاله به آن علاقمند می شوی. آژانس مسافرتی فارا گشت کوروش کبیر در این سفر شما را به روستای صخره ای کندوان، این اثر تاریخی با قدمت چند صد ساله می برد که مطمئنا انقدر لذت می بری که تماشای آن رو به تمام دوستان و آشنایانت نیز پیشنهاد می کنی. پس همراه ما شو.

 

آدرس روستای کندوان تبریز:

تبریز؛ کمربندی سردرود به سمت اسکو؛ منطقه حفاظت شده سبلان؛ روستای صخره ای.

جاذبه های گشت تور کندوان با فارا گشت:

وقتی شما تور تبریز گردی فارا گشت را رزرو می کنی، یک روز را به دیدار از جاهای دیدنی کندوان اختصاص می دهیم که با تور لیدر حرفه ای محلی از آن ها دیدن خواهی کرد. در این تور از جاده زیبای تبریز کندوان، منطقه اسکو، روستای حیله ور، آب معدنی کندوان و روستای صخره ای بازدید خواهی داشت.

آدرس روستای کندوان روی گوگل مپ

اطلاعات جاهای دیدنی فارا گشت

روستای صخره ای یکی از جاذبه های دیدنی این شهر است. تبریز جاهای دیدنی فوق العاده زیبای زیادی دارد که با دیدن اونها لذت هر نوع سفری دو چندان می شود. اگر می خواهی بدونی که این شهر چه جاذبه های دیگه ای داره، صفحه وبلاگ تخصصی تبریز رو که برات آماده کردیم می تونی ببینی. مطمئنا خوشت میاد:

اگر مشتاق هستی یه مسافرت فوق العاده بیاد ماندنی به تبریز داشته باشی و لذت بردی از خوندن اطلاعات فوق العاده کندوان تبریز و اسکو که برات شرح دادیم و می خواهی از نزدیک دیدنش رو تجربه کنی. صفحه تور تبریز فارا گشت رو حتما ببین. ( برای انتخاب یه سفر فراموش نشدنی کمکت می کنه. )

اطلاعات تورهای فارا گشت

اطلاعات هتل های فارا گشت

تصمیم گرفتی بری به تبریز و جذابیت های این شهر رو ببینی؟ مطمئنا یکی از دغدغه هات انتخاب محل اقامتی خواهد بود که قرار است شب را در آنجا استراحت کنی. این محل اقامت باید از نظر تمیزی، امکانات و قیمت مناسب سلیقه شما باشه. سلیقه شما چیه؟ صفحه هتل های تبریز کاملترین اطلاعات رو درباره هتل ها به شما میده تا بهترین انتخاب محل اقامت رو داشته باشی:

وقتی با آژانس مسافرتی فارا گشت تماس می گیری؛ همکاران ما به تمامیه سوالات شما درباره روستای کندوان تبریز، مدت زمان سفر به تبریز، امکانات و درجه هتل های پکیج تور کندوان فارا گشت در ایام عادی یا در تور تبریز نوروز و خدمات گشت ها و بهترین راهکارها پاسخ می دهند پس خیالت راحت باشد.

پاسخگویی به همه شما عزیزان یکی از وظایف مورد علاقهٔ ماست. پس برای دریافت اطلاعات بیشتر و زمان و شرایط رزرو تور می توانی با شماره تلفن های زیر تماس حاصل فرمایی.

شماره تماس برای رزرو تورهای مسافرتی مورد علاقه شما

تورهای پیشنهادی:

4 دیدگاه دربارهٔ «روستای کندوان تبریز»

  1. امید شبانی

    سلام می خواستم بدونم که ایا از اهالی روستای کندوان تو دو یا سه صده قبل کسی کوچ کرده به سمت شمال ایران یعنی مازندران شهرستان آمل چون می خوام بدونم برا این که خودم اصالتا از از شهرستان اسکو هستیم که دویست یا سیصد سال پیش اجدادمون اومدن سمت شمال حالا می خوام درموردشون بدونم اگه کسی چیزی می دونه می تونه بهم پیام بده
    @shabani_681آی دی اینستامه

    1. سیامک ندیمی

      سلام آقای شبانی عزیز. در مورد سوالتان که فرمودید من به شخصه نمی توانم دقیقا اعلام کنم بله یا خیر. اما در کل مدنظر داشته باشید که اکثر اقوام ایرانی در طول تاریخ جابجایی های زیادی داشتند. برخی به علت حمله مغول ها و اعراب به خاطر حفظ جانشان مهاجرت های زیادی داشتند. برخی دیگر هم به علت های سیاسی و تغییرات مختلف پایتخت در ایران و روی کار آمدن حکمرانان متفاوت، جابجایی زیادی رو تجربه کردند.
      عوامل خرد تر مثل تغییر وضعیت معیشتی و اختلافات داخلی هم بی تاثیر نبود البته.
      به همین دلایل بعید نیست که مهاجرت از کندوان به شهرهای دیگر که مدنظر دارید اتفاق افتاده باشد. البته همه چی در حد حدس و گمان است.

  2. سلام.یعنی مردم کندوان الان تو اون خونه های سنگی هم زندگی میکنن؟؟

    1. سیامک ندیمی

      سلام. وقت شما بخیر. بله در برخی از آن ها سکونت دارند. اما نسبت به قبل خیلی کم شده اند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا