آرامگاه شاه نعمت اله ولی

آرامگاه شاه نعمت اله ولی

همه چیز درباره شاه نعمت اله ولی و آرامگاه وی

در شهر کرمان، جاذبه های گردشگری زیادی وجود داره، اما توی این مطلب قصد دارم درباره یکی از آثار تاریخی شهر ماهان برای صحبت کنم؛ جایی که قراره توی این مطلب به اونجا سفر کنی و در موردش اطلاعات خوبی به دست بیاری.

اسمش مقبره یا آرامگاه شاه نعمت الله ولی است. پس با من همراه شو تا یه سفر خوب را به شهر ماهان در کرمان داشته باشی.

در این مقاله به این سوال ها پاسخ می دهیم:

مقبره شاه نعمت الله ولی کجاست؟ او که بود و چه سلسله ای را پایه گذاری کرد؟ در ادامه درباره راز آرامگاه، تاریخچه ساخت و معماری آن صحبت می کنیم.

بازدید از این آرامگاه، در گشت ویژه مسافران تور کرمان فارا گشت به صورت رایگان اجرا می شود. مطمئنا با خواندن این مقاله مثل یک لیدر حرفه ای از دیدن این اثر تاریخی در سفرت لذت خواهی برد.

همه چیز درباره شخصیت، زندگی نامه و آرامگاه شاه نعمت اله ولی

شاه نعمت اله ولی که بود؟

عکس شاه نعمت اله ولی

شاید کنجکاو باشی که بدونی شاه نعمت الله ولی دقیقاً چه کسی بوده و چطور به این مقام دست پیدا کرده؟ شاید این سوال برات ایجاد شده که چطور یک شاعر و عارف ایرانی می تونه تا این اندازه مورد توجه پادشاهان قرار بگیره؟ چه رمز و رازی در این مسیر وجود داشته یا شاه نعمت اله ولی چه کارهایی انجام داده که به این صورت شهرت پیدا کرده؟

بهتره که قسمت بعدی رو همراهم باشی تا جواب سوالای خودت رو پیدا کنی:

شاه نعمت الله ولی در حقیقت یه اسم خیلی طولانی داشته. اسم اصلیش اینطور بوده: ” سید نورالدین نعمت‌ الله بن محمد بن کمال ‌الدین یحیی کوه بنانی کرمانی “

البته این اسم ممکنه یه کم عجیب باشه اما برای همون قرنی که شاه نعمت اله در آن زندگی می کرده، یه اسم عادی محسوب می شده.

شاه نعمت اله ولی در سال حدود ۷۳۱ در منطقه حلب متولد می شه. این منطقه جایی در یکی از شهرهای سوریه بوده. مادر او یک زن ایرانی بوده و پدرش از بزرگان عرب محسوب می شده و نسبشان با نوزده واسطه به پیامبر اکرم اسلام می رسد.

در دوره جوانی، برای ادامه تحصیل به شهر شیراز می رود و اونجا با علمای بزرگ ملاقات می کنه. در طول زندگی خودش به شهرهای مختلفی سفر می کنه و علم و دانش خودش رو در مکتب عرفان و تصوف ادامه می ده.

آثار و کتاب های ارزشمند زیادی هم از خودش به جا می ‌گذاره. باید این نکته را نیز متذکر شوم که شاه نعمت اله از شاگردان و مریدان شیخ عبداله یافعی بوده.

شاه نعمت اله ولی در قرن هشتم و نهم هجری در واقع سلسله نعمت الهی را پایه‌ گذاری می کنه. بعد از گذشت سالها، همچنان مریدان زیادی در سراسر جهان از مکتب ایشان پیروی می کنند. ایشان دارای دیوان اشعار معروفی نیز هستند که مثنوی های جالبی دارد.

در نهایت، این شاعر و مثنوی سرای و عارف معروف ایرانی در ۱۰۰ سالگی در سال ۸۳۲ در شهر ماهان کرمان از دنیا میره.

مکتب و روش زندگی و تمام عقاید و نظریه های او مورد پسند شاهان ایرانی و حتی پادشاهان هندوستانی قرار داشته؛ به همین دلیله که سلسله بهمنیان ترتیبی می دهند تا مقبره زیبایی برای این عارف معروف ساخته شود.

تاریخچه مقبره شاه نعمت الله ولی کرمان

تاریخچه مقبره شاه نعمت الله ولی

مقبره شاه نعمت الله ولی در شهر ماهان قرار گرفته. ماهان، جایی در ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر استان کرمان است. اگه به شهر ماهان سفر کنی، بهت قول می دم یکی از آثار تاریخی رو می بینی که متعلق به قرن هشتم و نهم هجریه.

تماشای یک بنای تاریخی که قدمتش به قرن ها پیش بر می گرده، از هر لحاظ به نظرم جذابه؛ به خصوص برای کسایی که به آثار تاریخی علاقه زیادی داشته باشن.

مقبره یا همان آرامگاه شاه نعمت الله ولی در شهر ماهان در زمینی به مساحت حدود ۳۵ هزار متر مربع ساخته شده و قدمت تاریخی آن به دوره صفویه بر می گرده.

در طول قرن ها، مقبره این شاعر و عارف بزرگ ایرانی به تدریج بازسازی می شود و تقریباً برخی از قسمت هایی که الان وجود داره می شود گفت در طول دوره ‌های مختلف در کنار مقبره اصلی ساخته شده اند.

قسمت اصلی آرامگاه این شاعر در حدود سال ۸۴۰ هجری، یعنی در اواسط قرن هشتم احداث شد. در ابتدا فقط یک اتاق چهار گوش بود به همراه یک گنبد که رازی را در خود نهفته است.

شاید تعجب کنی اما باید بهت بگم که دستور ساخت این آرامگاه، هرگز به دست پادشاهان دوره صفوی صادر نشد! در حقیقت، یکی از پادشاهان هندوستان دستور ساخت این مقبره رو داد؛ که در نوع خودش خیلی اتفاق عجیبیه.!

در هندوستان یک سلسله پادشاهی وجود داشت که بهش می گفتند بهمنیان. این سلسله پادشاهی حدود 748 تا 933 در کشور هندوستان حکومت می کرده و پادشاه معروفش “احمدشاه دکنی” بود.

این پادشاهان به شاعران و عارفان ایرانی خیلی علاقه داشتند و طبق اسنادی که وجود داره، نشون می ده که پادشاهان سلسله بهمنیان همیشه سعی می‌کردن که عارفان ایرانی را به دربار خودشون دعوت کنن؛ که البته هیچ وقت کامل موفق نشدن!

اما از اونجایی که این پادشاه، به شاه نعمت الله ولی خیلی علاقه داشته، دستور می ده که بعد از فوت او، در شهر ماهان، مقبره ای برایش بسازند.

تاریخچه ساخت این مقبره خیلی عجیبه و شاید این سوال تا الان برات ایجاد شده که چرا پادشاه هندوستانی باید دستور ساخت مقبره برای شاعرها و عارفان ایرانی رو بدهند نه ایرانیان؟

جواب به این سوال، طولانی و خارج از بحث این مقاله است. مواردی را برات توضیح دادم در اسناد تاریخی درج شدند. بنابراین اگه خودت چند تا از کتاب های مربوط به تاریخ، یا سلطنت بهمنیان و ایران و ارتباطات اون قرن ها را بخونی به جواب سوالات می رسی.

 

مراحل ساخت و بازسازی آرامگاه شاه نعمت الله ولی کرمان چطور پیش رفت؟

معماری آرامگاه شاه نعمت اله ولی ماهان کرمان

بعد از زمانی که پادشاه سلسله بهمنیان، دستور ساخت این مقبره را برای شاه نعمت الله ولی داد، به مرور زمان این مقبره، جنبه تاریخی و گردشگری پیدا کرد.

در دوره پادشاهی تیموریان، بخش ‌های دیگه ای به این مقبره اضافه شد و ساخت و ساز در اطراف اون گسترش پیدا کرد.

در زمان دوران قاجاریه، این آرامگاه توسعه بیشتری پیدا کرد. چیزی که الان برای گردشگران و مسافران در شهر ماهان وجود داره، یک محوطه وسیعه که چندین بنا و ساختمان رو تشکیل می ده و اگه دوست داشته باشی که این مقبره را از نزدیک تماشا کنی، قطعاً در اولین سفر خودت به شهر ماهان با فارا گشت می تونی برای دیدن اون بری.

از این قبیل سازه های تاریخی و فرهنگی و البته تفریحی در این شهر بسیار دیده می شود. برای مثال باغ شاهزاده ماهان یکی دیگر از نمونه جاهای دیدنی کرمان هست که شما را به شگفتی وا می دارد.

پیشنهاد من برای تماشای آرامگاه شاه نعمت الله ولی در ماهان

تماشای آرامگاه شاه نعمت اله ولی در ماهان

الان به طور کامل متوجه شدی که وقتی به شهر ماهان سفر می کنی با مقبره چه کسی روبرو می شی و چقدر از نظر فرهنگ تمدن و قدمت تاریخی ارزشمنده.

پیشنهاد من به شما اینه که در تور گردشگری کرمان شرکت کنی و یک روز کامل را برای سفر به ماهان اختصاص بدی.

ارزش این رو داره که از نزدیک با بنایی آشنا بشی که متعلق به چندین قرن پیشه و تماشای تمام قسمت هاش حتماً احساس خوشایندی را برای تو ایجاد میکنه.

بخصوص اگه به آثار تاریخی علاقه مند باشی. زمانی که در حال تماشای بقعه اصلی شاه نعمت اله ولی هستی، این احساس در تو قوی تر می شه.

آژانس گردشگری فارا گشت هم کمک می کند تا بهترین تور کرمان رو پیدا کنی. نگران هزینه ها و قیمت ها نباش، چرا که این آژانس گردشگری همیشه هوای مشتری های خودش رو داره و در کنارش هم لیدرهای حرفه ای استخدام کرده تا حسابی خوش بگذرونی.

 

معماری آرامگاه شاه نعمت الله ولی الان چه شکلیه؟

معماری آرامگاه شاه نعمت اله در حال حاضر

وقتی به سمت جنوب شرقی کرمان حرکت کنی و به نزدیکی های شهر ماهان که می‌ رسی، گنبد آرامگاه شاه نعمت الله ولی را از دور می بینی. این محوطه بسیار گسترش پیدا کرده، بنابراین جای کوچکی نیست که نتونی اون را تشخیص بدی.

وقتی وارد مقبره می شی، یه صحن بزرگ را جلوی خودت می بینی. چیزی که حتماً تو را به شگفتی وا می داره، حالتی از راز گنبد گرفته تا فضای حاکم در محوطه.

چند تا از این صحن ها در اطراف آرامگاه وجود داره؛ اسم صحن ‌ها مختلفه؛ مثلاً صحن میرداماد؛ صحن اتابکی؛ صحن وکیلی و صحن حسینیه؛ چهار تا از صحن هایی هستند که در این مقبره وجود دارند.

جذابیت این مقبره به درخت های بلند و سرسبزیه که در محوطه کاشته شدن. البته همین جا بهت بگم یه حوض بزرگ با تزیینات گلدان های سرسبز هم براش به کار رفته که اینجا رو به یه مکان تفریحی و گردشگری تبدیل کرده.

صحن میرداماد یکی از صحن های اصلی مقبره شاه نعمت اله ولیه که در دوره صفوی ساخته شده. البته چندین بار هم در زمان ناصرالدین شاه بازسازیش کردن.

صحن اتابکی هم همینطوره؛ یعنی با دستور ناصرالدین‌ شاه بازسازی شده تا از تخریب بنا جلوگیری بشه.

در مورد صحن وکیلی باید بگم که یکی از زیباترین قسمت های مقبره محسوب می شه که البته در دوره قاجاریه به دستور حاکم کرمان ساخته شد. این جا هم خیلی قشنگه و بهت پیشنهاد می کنم که از این قسمت هم دیدن کنی.

یکی دیگه از صحن هایی که در داخل آرامگاه دیده می شه اسمش صحن حسینیه هست. این صحن بزرگ، قسمت ‌های مختلفی رو شامل می شه.

در حقیقت وقتی که برای تماشای این صحن بری 2 تا گلدسته بسیار بلند از دور نظر تو رو به خودش جلب می کنه.

ارتفاع این گلدسته ها ۴۲ متره و قدمت ساختشون به دوره قاجاریه بر می ‌گرده. پادشاه اون زمان محمد شاه قاجار بوده. چیزی که الان در صحن حسینیه برای تماشا وجود داره، منظره قشنگی از گل ها و گیاهانه که در کنار آبنما و حوض بزرگ و پله ها قرار گرفته.

البته برای رفاه گردشگران چند تا سرویس بهداشتی و فروشگاه خرید سوغاتی هم وجود داره. نگران نباش که با سفر به شهر ماهان، اگر نتونسته باشی سوغاتی از بازار کرمان رو خریداری کرده باشی؛ چون در حالی که داری از این سرای تاریخی دیدن می کنی، می تونی از فروشگاه ها سوغاتی های دلخواهت رو بخری.

راستی خوبه این هم بدونی: یکی از چیزهای جالب که در صحنه حسینیه می تونی تماشا کنی، کتیبه ای هست که در سر درب ورودی نصب شده و یادگار پادشاه سلسله بهمنیانه که در حقیقت به خاطر علاقه اش به این شاعر دستور داده که اون رو بسازن.

این سر درب ورودی از عاج فیل ساخته شده و به نظرم تماشای اون می تونه هیجان انگیز باشه.

زمانی که به صحن حسینیه در این آرامگاه زیبا وارد می شی می تونی از موزه شاه نعمت الله ولی هم دیدن کنی. در این موزه، آثار تاریخی و فرهنگی ارزشمندی نگهداری شده که چند ساعتی تو رو به خودش مشغول می کنه.

اگه می خوای با فرهنگ بومی مردم کرمان آشنا بشی، دیدار از این موزه کمکت می کنه.

 

قسمت اصلی آرامگاه

قبر شاه نعمت اله ولی در ماهان کرمان

خب! در این مقاله تا این جا شما رو با شخصیت تاریخی شاه نعمت الله و سلسله و مذهب ایشان و همین طور قسمت های مختلف آرامگاه یا مقبره آشنا کردم و بهت گفتم که اگر وارد مقبره بشی چه صحن هایی را باید پشت سر بگذاری و کجاها را تماشا کنی.

اما چیزی که به عنوان مقبره اصلی در این مکان شناخته می شه در حقیقت همان ساختمونیه که قرن ها پیش به دستور پادشاه هندوستانی ساخته شده. به این قسمت میگن “بقعه شاه نعمت الله ولی”.

آرامگاه اصلی در حقیقت یک اتاق چهار گوشه است که سقف گنبدی داره و از نمای بیرون می تونی اون را آبی رنگ ببینی. برای ساخت این گنبد از هنر گچ کاری و نقاشی استفاده شده و به مرور زمان براش کاشی کاری های جذاب به رنگ فیروزه هم قرار دادن.

سنگ قبر ایشان در همین قسمت قرار داره و به نظرم بعد از اینکه از صحن ها دیدن کردی، اولین جایی که باید ببینی بقعه اصلیه.

در قسمت های مختلفی که به مرور زمان در اطراف بقعه شاه نعمت اله ولی ساخته شدن به ‌تدریج از هنر نقاشی روی دیوار ها هم الهام گرفته شده؛ یعنی در قسمت جنوب غربی بقعه شاه نعمت الله ولی ماهان کرمان، می شود بخشی را مشاهده کرد که در دوره تیموریان ساخته شد و توسط نقاشی های روی دیوار، تزیین شده و نمایانگر برخی از آداب و رسوم مردم بومی منطقه آن زمان می باشد.

مثنوی شاه نعمت الله ولی

ای منور دیده مردم به نور روی تو

عالمی آشفته چون باد صبا از بوی تو

عقل می‌خواهد که گردد گرد کوی تو ولی

گرد اگر گردد نگردد هیچ گرد کوی تو

هر چه می ‌بینم بود در چشم من آئینه ای

می نماید در نظر نقش خیال روی تو

گر به کعبه می ‌روم یا می ‌روم در میکده

واقفی بر حال من باشم به جستجوی تو.

آدرس آرامگاه شاه نعمت الله ولی

استان کرمان، ماهان، خیابان خمینی.

ساعات بازدید از آرامگاه شاه نعمت الله

این مجموعه معمولا در اکثر مواقع، از ساعت 9:00 الی 19:00 فعال است.

هر شهر از ایران عزیز، مدفن یکی از بزرگان و تاریخ سازان است. هر کدام قدمی در راه رضایت خداوند و پیشرفت مردم برداشته اند که دیدار از آن ها گرامی داشت یاد و خاطراتشان است. همچون آرامگاه شاه نعمت الله ولی در کرمان، آرامگاه خواجوی کرمانی در شیراز، مقبره شیخ بهایی در مشهد، شیخ صفی الدین اردبیلی در اردبیل و آرامگاه فردوسی عزیز در توس.

نقشه و آدرس آرامگاه شاه نعمت الله ولی کرمان در گوگل مپ

اطلاعات جاهای دیدنی فارا گشت

این مقبره یکی از جاذبه های دیدنی این استان است. جاهای دیدنی کرمان فوق العاده زیبا هستند که با دیدن اونها لذت هر نوع سفری دو چندان می شود. اگر می خواهی بدونی که این شهر چه جاذبه های دیگه ای داره، صفحه وبلاگ تخصصی کرمان رو که برات آماده کردیم می تونی ببینی. مطمئنا خوشت میاد:

اگر مشتاق هستی یه مسافرت فوق العاده بیاد ماندنی به کرمان داشته باشی و لذت بردی از خوندن اطلاعات فوق العاده مقبره شاه نعمت الله که برات شرح دادیم و می خواهی از نزدیک دیدنش رو تجربه کنی؛ صفحه تور کرمان فارا گشت رو حتما ببین. (برای انتخاب یه سفر فراموش نشدنی کمکت می کنه.)

اطلاعات تورهای فارا گشت

اطلاعات هتل های فارا گشت

تصمیم گرفتی بری به کرمان و جذابیت های این شهر رو ببینی؟ مطمئنا یکی از دغدغه هات انتخاب محل اقامتی خواهد بود که قرار است شب را در آنجا استراحت کنی. این محل اقامت باید از نظر تمیزی، امکانات و قیمت مناسب سلیقه شما باشه، سلیقه شما چیه؟ صفحه رزرو هتل های کرمان کاملترین اطلاعات رو درباره هتل ها به شما میده تا بهترین انتخاب محل اقامت رو داشته باشی:

همکاران ما به تمامیه سوالات شما درباره آرامگاه شاه نمت الله ولی ماهان در کرمان، مدت زمان سفر به کرمان، امکانات و درجه هتل های پکیج تور کرمان ارزان عادی یا تور کرمان نوروز و خدمات گشت ها و بهترین راهکارها پاسخ می دهند. پس خیالت راحت باشد.

پاسخگویی به همه شما عزیزان یکی از وظایف مورد علاقهٔ ماست. پس برای دریافت اطلاعات بیشتر و زمان و شرایط رزرو تور می‌ توانی با شماره تلفن های زیر تماس حاصل فرمایی.

شماره تماس برای رزرو تورهای مسافرتی مورد علاقه شما

تورهای پیشنهادی:

تا به این جا فهمیدیم که آرامگاه کدام عارف بزرگ در ماهان کرمان است. اگر شما سابقه دیدار از مقبره شاه نعمت اله ولی را داری، خوشحال می شویم نظرات و تجربیاتت را در قسمت دیدگاه ها برامون بنویسی.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا